РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ТАЛЕНТЕ ЧАЧАК ДОМАЋИН ДРЖАВНОГ ТАКМИЧЕЊА ТАЛЕНТОВАНИХ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Граду Чачку припала је част да буде домаћин 66. Државног такмичења талентованих ученика средњих школа по научним дисциплинама Републике Србије и да угости многобројне младе таленте, који представљају академску будућност и интелектуалну наду наше  земље. Након недавно одржаних регионалних такмичења, право на даље знанствено надметање на државном нивоу остварило је 338 ученика средњих школа Републике Србије из 10 регионалних центара за таленте: РЦТ Београд I/ Земун, РЦТ Београд II, РЦТ Лозница, РЦТ „Михаило Пупин“ Панчево, РЦТ Бор, Културно-образовни центар Врање,РЦТ Ниш, Центар за образовање Крагујевац, РЦТ Кикинда  и РЦТ Чачак. Млади таленти су  се такмичити у 13 научних дисциплина: српском језику, књижевности, енгелском језику, историји,психологији, географији, биологији, математици, физици, хемији, информатици и програмирању, мехатроници и заштити животне средине. Такмичење се састоји из два сегмента,  израде писменог теста, а затим и усмене одбране научно-истраживачког рада.

Самом почетку такмичења, које  се одржало на Агрономском факултету и Факултету техничких наука у Чачку као и основној школи “Вук Караџић”, претходило је свечано отварање такмичења и пријем ученика. Том приликом су учесници и њихови ментори  имали част да чују химну и пар одабраних композиција у извођењу хора чачанске Гимназије, а под стручним вођством професорке музичког образовања Мирјане Јаневске.Након тога присутнима се обратитио директор Центра за таленте Чачак, др Светислав Марковић као и заменик градоначелника града Чачка,Владан Милић. Испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација Немања Ђикановићобратио се и подржао такмичаре.

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ 66. Државног такмичења талентованих ученика средњих школа по научним дисциплинама Републике Србије 2024.

Тестови и решења државног такмичења-2024. год