Група за географију је септембра 2014. године обновила свој рад. Као ментори ове групе почели су да раде професори географије Слађана Луковић, са групом за основну школу и ——Селаковић, са групом за средњу школу.

 Наредне 2015. године оснива се група за географију у Ивањици, коју води професор Драгана Маричић. Од те године групе за географију у Ивањици и Чачку, раде заједно, при РЦТ Чачак. Те 2015. године менторство у обе групе у Чачку (за основну и средњу школу) преузима Слађана Луковић, а претходне 2017. године у помоћ јој пристижу професори географије Владимир Мајсторовић (сада вођа дисциплине), који преузима вођење групе ученика средњих школа и професор Данијела Стојановић, која заједно са Слађаном Луковић води групу ученика основних школа. У овом саставу ментори у Чачку и Ивањици раде и ове школске године. 

Током претходне четири године рада полазници групе за географију су освојили бројне награде на регионалним и републичким такмичењима талената Србије. Такође су истражили многе теме и области у географији, научили методологију истраживачког рада у њој, освојили технику писања и уређења радова, дружили се и забавили кроз рад. 

Рад групе за географију се остварује кроз састанке са менторима, најчешће суботом на Техничком факултету, кроз радове у својим школама (тамо где су ментори и ученици из исте школе) и веома често кроз дописивање на друштвеним мрежама, телефонске разговоре, слање радова мејлом, корекције рада од стране ментора и све тако до коначне верзије рада спремне за такмичење. 

Ученици географије су током претходних година са ментором Слађаном Луковић посетили Завичајно одељење градске библиотеке у Чачку и Међуопштински историјски архив у Чачку, где су их представници установа (Лела Павловић, Мирослав Митровић и Оливера Недељковић) љубазно дочекали и упознали их са значајом ових установа у географским истраживањима, такође су им указали на материјал који им може бити од највеће помоћи у раду. Ученици су са ментором учествовали у 22. планинарској трци на Овчару, 2016. године, дугој 15 километара, истраживали многе географске објекте и појаве: планине, реке, села, становништво, културу идр, и при истраживању посетили многе друге установе.

Приказ свих њихових радова у току прве три године рада групе (укупно 23 рада ученика) ментор Слађана Луковић је уредила и објавила у књизи „Дечје перо стазама Чачка“ – Зборник радова надарених ученика из геграфије, почетком 2018. године. Исте године објављено је и „Дечје перо стазама Србије“ – Зборника радова надарених ученика географије учесника 61. Републичког такмичења талената, одржаног у Чачку маја 2018. године. У првом делу зборника објављени су радови учесника републичког такмичења талената, а у другом делу радови ученика групе за географију РЦТ Чачак, који се (због броја бодова на тесту) нису пласирали на републичко такмичење, али су својим квалитетом свакако заслужили да буду објављени. Уредник, као и технички уредник и на овом зборнику је Слађана Луковић, а издавач оба зборника Регионални центар за таленте Чачак. 

Позивамо ученике да дођу код нас, донесу нам нове теме које ће истраживати и идеје, проуче своје село, крај, реку крај које живе, народ… и тиме их трајно задуже. Позивамо ученике да постану мали велики истраживачи, будући Цвијићи, Милојевићи, Илићи. Ми ћемо се трудити да им у томе колико смо у могућности помогнемо.

Kompletnu stranu u PDF formatu možete preuzeti OVDE

ГРУПА ЗА ГЕОГРАФИЈУ РЦТ ЧАЧАК И МЕНТОР СЛАЂАНА ЛУКОВИЋ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ 2015. У БЕОГРАДУ (СИНГИДУНУМ)

РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ 2018.

Лева на десно: Ментори Данијела Стојановић, Драгана Маричић, председник комисије на Регионалном такмичењу 2018. Душица Лазовић и ментор Слађана Луковић

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ 2018.

Чланови комисије на 61. Републичком такмичењу, с лева на десно: Марија Савић, Душица Лазовић, Душица Адамовић и ментор Слађана Луковић

ПРВО МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ 2018.

Марија Петровић из Сурдулице

ПОЛАЗНИЦИ ГРУПЕ ЗА ГЕОГРАФИЈУ РЦТ ЧАЧАК И МЕНТОР СЛАЂАНА ЛУКОВИЋ НА 22. ПЛАНИНАРСКОЈ ТРЦИ НА ОВЧАРУ 2016. ГОДИНЕ

Аутори, Андеа Нишавиш и Анита Петровић и ментор С. Луковић у поступку мерења брзине реке и водостаја на Чемерници у Прељини, април 2018.

Виктор Бабић, лево и Вук Вуловић, десно са кординатором Ромског кординационог центра Мирославом Митровићем у Ромском кординационом центру у итраживању теме „Роми у Чачку“ 

Фото: Слађана Луковић

Михаило Лазовић у истраживању Трпче бање

ПОЛАЗНИЦИ РЦТ ЧАЧАК НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У ОШ “СВЕТИ САВА“
ТЕМА НАРОДИ СВЕТА

МИХАИЛО ЛАЗОВИЋ –  НАШИ УЧЕНИЦИ СУ УСПЕШНИ И У ДРУГИМ ОБЛАСТИМА

УСКРШЊЕ ЈАЈЕ – ПЛАНЕТА ЗЕМЉА- РАД УЧЕНИКА