Едукативне радионице у оквиру пројекта “Зелена учионица“

На простору Овчарско кабларске клисуре, у Природњачком центру у Овчар бањи и у “Учионици у природи“ поред планинарског дома, током викенда успешно је реализован пројекат под називом “Зелена учионица”.

У пројекту су учестовали одабрани и талентовани ученици Регионалног центра за таленте Чачак, из ОШ “Свети Сава“ и ОШ “Прељина“’, а ментори и реализатори едукативних радионица били су професори ментори Татјана Вујовић и Владимир Мајсторовић и волонтерка Кристина Рајић.

Тим Канцеларије за младе града Чачка, “Еко пчелице” која стоји иза пројекта освојио је специјалну награду на такмичењу “OBoost hackathon” у организацији Научно-технолошког парка Чачак, а које препознаје изванредне напоре у области екологије. Пројекат је реализован у сарадњи са ’’WWF’’ Светском организацијом за природу и очување животне средине и Научним клубома Центра за стручно усавршавање и Удружења пословних жена “Надежда Петровић”, које је подржало ову иницијативу са циљем ширења знања и еколошке културе међу децом школског узраста.

Учесници су имали прилику да стекну дубље разумевање еколошких питања и одговорности према очувању наше планете, а у центру пажње представљене су значајне и актуелне теме: климатске промене, мере заштите животне средине и примере добре праксе, рециклажа и квалитет ваздуха. Пројекат представља и значајан корак ка стварању одрживијег и еколошки свеснијег друштва.

Циљ ових активности усмерен је да млади кроз дружење, на креативан начин, у природном окружењу науче колико је важно да сачувају природу, а да, потом, они своја сазнања поделе са осталим другарима као вршњачки едукатори. Један део едукативних радионица одржан је у Природњачком центру у ком је организовано и едукативно вођење и упознавање са експонатима. Након тога, шетњом кроз Овчарско-кабларску клисуру млади су се упознали са природним вредностима предела изузетних одлика, а потом су у “Учионицу у природи“ у оквиру Планинарског дома “Каблар” имали још неколико занимљивих радионица као што су: Чист ваздух – здраво одрастање; Правилно рециклирај, природу сачувај; Препознајте звуке природе.

Сви учесници овог пројекта су добили пригодне поклоне: еколошке торбе, мајице, блокчиће, постере, налепнице и оловке која садржи биљно семе, као успомену на овај дан, а након реализованих радионица и дипломе “Еко пчелице“.