63. Државно такмичење талентованих ученика основних школа по научним дисцилинама Републике Србије

 

Регионални центар за таленте Чачак ће у суботу, 22. маја 2021. године,  бити домаћин 63.  ДРЖАВНОГ ТАКМИЧЕЊА ПО НАУЧНИМ ДИСЦИПЛИНАМА ТАЛЕНАТА СРБИЈЕ, које се налази у Календару такмичења Министарства просвете, науке и технолошог развоја.

После недавно одржаних регионалних такмичења, право учешћа на Републичком такмичењу  стекло је 110 талентованих ученика основних школа Републике Србије,  из девет регионалних центара за таленте: РТТ Београд I / Земун, РЦТ Београд II, РЦ Врање,  РЦ Бор, РЦ Ниш, РЦТ „Михајло Пупин” Панчево, РЦ Лозница, РЦ Крагујевац и РЦ Чачак.

Ученици се такмиче у једанаест научних дисциплина: Математика, Српски језик, Књижевност, Физика, Хемија, Историја, Географија, Биологија, Информатика и програмирање, Заштита животне средине и Енглески језик.   акмичење се састоји из два дела: из полагања теста из научне дисциплине у оквиру које је ученик писао истраживачки рад и из усмене одбране истраживачког рада пред трочланом комисијом.

Писмени део такмичења почиње у 10.00 часова на Техничком факултету, а усмена одбрана истраживачких радова талената је у 12.00 часовa, по учионицима, и на Техничком и на Агрономском факултету, уз поштовање епидемиолошких мера.

Надамо се да ће ученици и њихови ментори искористити прилику и да се упознају са природним лепотама и културноисторијским знаменитостима нашег града и ближе околине.